HOME
ФОТО КУРС С НИК ЧАЛДЪКОВ
GALLERY
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
Nick Chaldakov photographer
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
w w w . c h a l d a k o v . c o m   s i n c e   1 9 9 9

ДЗЕН - СИТУАЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

"Въображението е по-важно от знанието,
защото знанието е ограничено."
Алберт Айнщайн

I. Всеки който има желание за фотография, има талант.
II. Нужна е подходяща ситуация, за да се прояви талантът.
Във фотографския курс „Персонално с Ник Чалдъков” се създава именно тази ситуация, в която се разкрива талантът на ученика.

В хода на обучението се прилагат два основни метода – класическа теория (ученикът ползва учебника на Ник Чалдъков по фотография в Students Area) и модерна ситуационна практика. Водещ е метода на ситуационната практика.

1. Ситуационна практика. Ученикът първо се поставя в естествена ситуация на снимане и се наблюдава неговата реакция и решение на задачата. По този начин се преценяват неговите реални знания и умения. Не се налага ученикът да учи нещо, което вече знае, а само се потвърждава неговата истинност. Развива се интуицията...

Без да натрапва своето мнение, майсторът се намесва, за да подпомогне ученика сам да стигне до вярното решение. Така наученото остава емоционален отпечатък в съзнанието и се запомня лесно за цял живот. Потвърждават се верните знания и се отхвърлят заблудите.

2. Класическа теория. Успоредно с това ученикът получава солидна теоретична основа чрез класическия метод на обучение по учебник с множество правила и примери, създаден от Ник Чалдъков и специално съобразен с неговия уникален теоретично-ситуационен метод.

Тази комбинация от двата метода води до бърз, качествен и стабилен напредък на ученика.
На подсъзнателно ниво настъпва невидим процес, който “неочаквано” води до подобрение на фотографската практика на ученика след няколко месеца занимания с теоретично-ситуационния метода на Ник Чалдъков.

фотография © Nick Chaldakov

Учителят Конфуций казва:
"Да учиш без да мислиш е безполезно. Да мислиш без да учиш е опасно."

Системата на преподаване е персонална, интуитивна, опростена, Дзен или ситуационна. Базирана е на дългогодишния опит на Ник Чалдъков в Йога, ДАО Цигун, философия и психология.

Добър учител е този, който умее да:
1. Обясни сложното по прост и разбираем начин.
2. Извади от ученика таланта му и да го развие, защото единствено талатът не може да се научи.

В курса „Основи на фотографията - Basic Class” се изучават техническите основи на фотографията. Това е задължителният минимум, за да се започне истинското обучение по фотография във „Фотография за напреднали - Мaster Class”, където техническото познание и интуитивното усещане се развиват успоредно. В курса „Художествена фотография” се набляга на интуитивните способности на ученика и се постига бърз напредък в една сложна материя.

Ученикът разбира, че има три основни задължителни теми, които трябва да познава отлично, за да стане фотограф:
1. Технически основи на фотографията - фотоапарат, бленда, скорост, фокус, обективи, осветление
2. История на изображението във фотографията. Какво е направено до сега от другите фотографи?
3. Композиция и светлина - класически и модерни правила.

След това ученикът може да развива интуицията си и творческия си потенциал. Процесът може да бъде и успореден - задължителни неща - интуитивни неща. Всичко зависи от конкретния ученик, ето защо тази система е персонална.

Системата на преподаване е с голяма практическа насоченост, базирана на експеримента, т.е. проба и грешка, на самия ученик по време на курса, но под наблюдението на учителя. По този начин се вниква в направените грешки и те не се повтарят повече, а напредъкът е бърз и сигурен. По време на обучението има много практически упражнения - уъркшопове. Показват се множество нагледни примери, илюстриращи обяснението - изображения от историята на фотографията, съвременната фотография и фотографии на Ник Чалдъков.

Така ученикът получава една много здрава основа, която може да надгражда сам и така става независим от своя преподавател. Ученикът изгражда в себе си специфично усещане за фотография, за да надмине преподавателя си в бъдеще.

Курсовете са с продължителност от 1 до 10 месеца, което гарантира доброто усвояване на материала. В началото на курсовете за "Напреднали" има тест за нивото на ученика, а в края - изпит за потвърждаване на уменията и знанията, придобити по време на обучението.

На успешно завършилите "Master Class" и "Art Class" се издава сертификат:
MASTER CLASS PHOTOGRAPHY AT THE NICK CHALDAKOV PHOTOGRAPHY SCHOOL.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

В1: Какъв фотоапарат ми е нужен за курса?
Ник: С всеки фотоапарат може да се направи шедьовър на фотографското творчество. “Най-добрият фотоапарат е този, който познавам най-добре” ме учеше моят учител по фотография Димо Могиларов. Можете да дойдете на курса с Вашия фотоапарат, без значение какъв е той. Аз ще Ви научи как да правите шедьоври с него!

В2: Защо да запиша вашите фотографски курсове?
Ник: Основните плюсове на обучението, което предлагам, са следните:
1. Обучението е персонално. По време на курса работя само с Вас и мога да отговоря на всички въпроси за разлика от обучението в група, където е възможно въпросите Ви да останат не отговорени.

2. Успехът на моето обучение се крие в уникалния ситуационен подход в него. Аз не обяснявам суха теория на учениците си. Първо ги поставям в ситуация за снимане. Те се опитват да направят нужната снимка и сами и се учат от грешките си. Аз не се намесвам. Всеки дава максимума от себе си и чак тогава се включвам със съвети и показване. Така се изучава само това, което ученикът не знае и се пести време.
Имам онлайн учебник за най-любопитните. Теорията е само за насока в работата. Практиката е решаваща за успеха. Когато практикувате заедно с един майстор, Вие също ставате майстор. Това е законът на природата за индукцията. Това не може да се случи, когато четете книга, била тя и най-добрата. Нужна е лична среща.

3. Ситуационното обучение е официално въведено като начин на обучение в Дания. Аз ползвам този метод от 20 години и имам опит в него. Имам опит и в йога и Дао Цигун, практическа психология и философия, които съм изучавал в последните 30 години. В съчетание с фотографските ми умения и талант се получава една уникална система на обучение, която бих нарекъл ситуационно–интуитивна, с голяма успеваемост от 99 %...!

4. Нямам ученик, който да съм подготвял за кандидатстване и който да не е влязъл с отличен в НАТФИЗ и Нов български университет специалност "Фотография”. Също така нямам и ученик, който да е направил всички фотографски упражнения, който съм му дал, и да не станал отличен фотограф.

В3: Какво представлява Вашата ситуационно-интуитивна система?
Ник: Започваме курса с тест за нивото на ученика. Този тест се състои от снимки в студио със стандартно осветление, настроено от Ник. Вие само снимате без да мислите за техническите въпроси. Аз искам да се запозная с Вашето фотографско виждане. Не се интересувам от фотографските Ви знания. Липсващите знания ще придобиете по време на обучението. След теста определям Вашето ниво на фотографското виждане, изготвям Ви индивидуална програма и си изграждам личен подход към Вас. Всеки ученик за мен е специален!

Вземаме нов материал. Давам Ви домашно, което трябва да заснемете до следващата седмица. Коментираме домашното и така Вие се учите от собствените си грешки. Отново вземаме нов материал и пак имате домашно. Упражненията, който не можете да направите сами, ги правим заедно. Има задължителни упражнения по програмата за композицията и осветление, които правим само заедно. Така ще напредвате неусетно, бързо и с много лекота.

В4: Колко вида обучение предлагате?
Ник: Имам редовно, което веднъж в седмицата, и интензивно обучение всеки ден в рамките на няколко дни.
Редовното обучение препоръчвам за тези, който искат да изучават фотография по-сериозно, защото продължителността на обучението е важно за неговото качество.
Интензивното обучение е за хора с малко свободно време, които много искат да се научат. Това обучение е ефективно при някои характери, но при други не е. Дали е ефективно за Вас, можете да разберете от еднодневния ми блиц тест.

В5: Защо приемате само с предварително интервю?
Ник: Работя персонално и психологическата съвместимост е от значение за добрата работа. Не мога да приема хора, които не отговарят на този критерии. Предпочитам първо да си поговоря с кандидата, защото е възможно и той да не одобри моята настройка. Само при съвпадение на настройките започваме работа.

В6: Как мога да се запиша на курс при Вас?
Ник: Записването става с плащане на капаро, след което Ви давам първата възможна дата за час. Следващият час се определя гъвкаво спрямо Вашето и моето свободно време. Това е още едно голямо предимство на моето обучение.

В7: Какви хора приемате за обучение?
Ник: Всеки, който иска и има желание за фотография, може да дойде и да поговорим. Няма точно определени критерии за това. Всичко зависи от “случайността”, както става в живота. Моето обучение е ситуационно и не зависи от условностите, затова няма твърдо установени правила. Това не пречи на ефективността му, а само й помага.

В8: На какво наблягате във фотографското си обучение?
Ник: Първо на фотографското виждане, после на композицията и осветлението! Но най-вече на умението да се снима в реални ситуации и да се получават уникални снимки от самото снимане без допълнителна обработка с PhotoShоp. Той се изучава като инструмент за фотографи, не като инструмент за дизайнери. Между двете има съществена разлика. Фотографията преди всичко е това, което PhotoShоp не може да направи. Ето такава фотография ще изучавате при мен и ще станете истински класици в жанра. Това е силата на моето обучение. Като фотограф аз създавам не компютърни дизайнери, а фотографи. При мен се изучава нещо по-важно и вече отмиращо – изкуството да се улови момента от подходящата гледна точка. Това е истинската фотография. Ето още едно много сериозно предимство на моето обучение.

В9: Каква е продължителността на обучението?
Ник: От един ден до две години. Имам различни курсове за различни хора и мога да направя и нови според нуждите на пазара. Най-посещаваните ми курсове са „Основи на фотографията” и „Мастър клас”, следвани от „Арт клас", но разбира се има много любопитни хора, които идват за един интензивен курс с продължителност няколко дни без ангажименти. Всеки курс може да се изучава и като интензивен.

В10: Издавате ли сертификат?
Ник: Издавам сертификат MASTER CLASS PHOTOGRAPHY AT THE NICK CHALDAKOV PHOTOGRAPHY SCHOOL само на учениците, който са завършили успешно „Мастер клас фотография”. Това означава да са заснели успешно (оценени с минимална оценка 4 по шестобалната система) 12-те златни фотографски упражнения за композицията и да са защитили артистична фотосерия със собствено фотографско виждане от 3 до 12 фотографии. На най-добрите организирам изложба.

В11: Какъв е видът на Вашия сертификат? Къде е регистриран той?
Ник: Моят сертификат удостоверява, че ученикът е учил при мен и че аз оценявам фотографските му умения на ниво "Мастър клас". Сертификатът не е регистриран никъде и няма да бъде регистриран, защото не намирам за нужно това. Моят най-голям сертификат са фотографиите показани в този сайт.

В12: Кой е най-добрият Ви курс?
Ник: Няма най-добър курс. Има най подходящ точно за Вас курс. Това можете да разберете като дойдете в моето студио във Варна за еднодневен блиц тест за фотографско ниво в рамките на 3 часа. Ще получите моята позитивна критика с основен девиз „Няма съвършена снимка. Всяка може да стане по-добра!”. Ще Ви науча как, защото аз съм Ник Чалдъков и съм един от най-успешните учители по модерна и класическа фотография в България!

КУРСОВЕ
 
C O N T A C T
O N L I N E

NICK CHALDAKOV

 

 Find us on Facebook

 

VARNA, BULGARIA
E U R O P E
www.chaldakov.com is free photography gallery for you! 
Sponsor www.chaldakov.com to be free!
Y o u r   L i n k   H e r e !
ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОГРАФИЯ
GALLERY
NICK CHALDAKOV
ФОТО КУРС
СПИСАНИЕ ФОТО АРТ РЕВЮ
CONTACT NICK CHALDAKOV